Guide: Vedligeholdelse af lommeknive

Er du indehaver af en lommekniv, så bør du foretage periodisk vedligeholdelse!

 

lommekniv på en grønt blad
Grøn alox mini lommekniv fra Victorinox

 

OBS: Nedenstående guide, kan også læses på vores officielle hjemmeside Nyttigbras.dk

Korrekt vedligeholdelse af lommeknive

 

En Victorinox lommekniv er garanteret mod fejl og mangler i selve udførelsen af kniven.

Det betyder dog ikke at den er helt vedligeholdelsesfri.

Langt de fleste skader på kniven kan heldigvis undgås, hvis blot kniven får et minimum af vedligeholdelse.

 

Rengøring af lommeknive:

Med tiden samles der let skidt imellem værtøjerne og mellemlæggene på lommekniven, hvor det så hindrer at værktøjerne kan foldes uhindret op og i.

 

Når lommekniven skal renses, kan den vaskes i lunkent vand tilsat en anelse opvaskemiddel.

Alle værktøjerne i schweizerkniven, åbnes og lukkes, mens eventuelt snavs børstes nænsomt ud.

Kniven tørres efterfølgende med alle dele foldet ud.

 

Når lommekniven er helt tør, olieres de bevægelige dele i samlingerne med lidt  Victorinox Syrefri Olie.

 

Især frugtsaft kan, når det tørrer op, klistre en kniv så meget sammen, at bladene bliver næsten umulige at folde ud.

Dette kan forhindres ved at tørre knivbladet af straks efter brug.

Saltvand og lommeknive:

Kan angribe mellemlæggene, som er udført i anodiseret aluminium. Kniven bør derfor altid skylles grundigt i fersvand efter enhver form for kontakt med saltvand.

 

Varme og lommeknive:

Hvis kniven efterlades i ekstrem varme over en længere periode f. eks i en bil på en varm sommerdag, kan plasten blive så varm at den mister formen.

Lommekniven kan dog reddes med et par nye skaller til schweizerknive, som heldigvis jo kan købes separat.
Utilsigtet kogevask eller tørretumling giver naturligvis samme resultat.

 

Slibning af lommeknive:
 
Det er meget forskelligt hvor hurtigt bladene mister deres skarphed. Det afhænger meget af hvad lommekniven anvendes til.

Ofte er det dog kun æggen, der har lagt sig, og i stedet for at slibe bladet, kan en tur med et almindeligt strygestål i mange tilfælde hjælpe.

Det har den fordel at der ikke slibes noget af selve stålet på kniven og æggen bibeholder sin oprindelige vinkel.

En slibesten eller diamant slibestål vil altid slibe en smule af stålet, og overdreven slibning vil uundgåeligt medføre mindre og mindre knivblad.

Hvis bladet hurtigt føles sløvt, kan man forsøge at lave en mere stump vinkel, som også er mere robust.

Jo mere spids vinkel på skæret, jo lettere lægger æggen sig ved brug.

Udgivet af